Chinese automerken, waaronder Li Auto, domineren de Russische markt

WWesley 7 april 2024 17:01

Uit de verkoopcijfers van maart in Rusland blijkt dat Chinese automerken nu de ranglijst van best verkopende merken domineren. Negen van de top tien posities worden bezet door Chinese automerken, waarbij alleen het inheemse merk Lada beter verkoopt.

Chinese merken domineren Russische automarkt

Volgens de verkoopstatistieken van maart domineren Chinese voertuigen de Russische markt, waarbij ze negen van de tien beste verkoopposities bezetten. Alleen het Russische merk Lada heeft ze weten te overtreffen. Dit is opvallend gezien het feit dat men eerder geloofde dat deze Chinese merken, waaronder Li Auto, hun auto's niet exporteerden.

In 2023 was Rusland China's grootste auto-exportmarkt, met een verkoopcijfer van 841.000 voertuigen van januari tot november. Onderzoeksinstituut China Automotive Digital Research Institute geeft aan dat deze trend waarschijnlijk door zal zetten. Ondanks dat de verkoop van Lada's die van de Chinese merken ruimschoots overtrof, waren de verkoopstijgingen van sommige Chinese merken aanzienlijk hoger.

Hoge verkoopcijfers voor Chinese merken

Drie Chinese merken - Great Wall's Haval, Geely en Chery - behaalden in maart respectievelijk 16.045, 15.004 en 13.159 verkopen. Geely en Chery presteerden zelfs nog beter, aangezien ze vaker in de top tien voorkwamen. Zo kwam Geely dankzij Geely Belgee, een joint venture grotendeels gecontroleerd door BelAZ en Geely, op de negende plaats terecht.

Ongelooflijke verkoopstijging voor Li Auto

Het meest opvallende nieuws op de lijst is Li Auto, een merk dat over het algemeen wordt beschouwd als alleen actief in China. Li Auto verkocht in maart 3.617 auto's in Rusland, een stijging van 14971% ten opzichte van het vorige jaar. In het eerste kwartaal verkocht het merk 8.049 auto's, een stijging van 19532%.

De volledige resultaten suggereren dat Rusland waarschijnlijk China's belangrijkste exportmarkt zal blijven en dat de autoverkoop in Rusland in 2024 ruim boven het miljoen zal liggen. Dit zou een aanzienlijke stijging betekenen ten opzichte van de verkoopcijfers van vorig jaar.

Meer artikelen