China verovert de elektrische automarkt: Britse bedrijven lopen gevaar

WWesley 1 april 2024 12:16

Chinese autofabrikanten zien een sterke stijging in de productie van elektrische auto's, waardoor traditionele autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa worden bedreigd. Uit nieuwe gegevens blijkt dat China nu verantwoordelijk is voor 20 procent van de EV-verkopen in Europa.

Chinese bedrijven bedreigen traditionele autofabrikanten

Chinese autofabrikanten zijn hard op weg om hun productie van elektrische voertuigen te verhogen. Ze doen dit om te kunnen concurreren met traditionele autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa. De toenemende productie van elektrische auto's in China kan een grote bedreiging vormen voor gevestigde autofabrikanten in deze regio's, die mogelijk moeite zullen hebben om bij te blijven.

China is goed voor een vijfde van de EV-verkopen

Uit nieuwe gegevens blijkt dat auto's die in China zijn gemaakt, verantwoordelijk zijn voor 20 procent van de EV-verkopen in Europa. Dit betekent dat China, na Duitsland, het grootste aandeel heeft in de registratie van EV-modellen. Dit percentage ligt ver boven dat van andere grote Europese landen en is een duidelijke indicatie van de toenemende invloed van China op de Europese automarkt.

Hoewel China een belangrijke speler is in de productie van elektrische voertuigen, zijn Chinese merken slechts verantwoordelijk voor 16 procent van de auto's die in het land worden geproduceerd. Dit geeft traditionele autofabrikanten wellicht nog enige speelruimte, aangezien consumenten nog niet massaal overstappen op nieuwe Chinese automerken.

Een kwart van de EU EV's zal in China worden geproduceerd

Volgens voorspellingen van experts zal in 2024 maar liefst 25,3 procent van alle elektrische auto's die in de EU worden verkocht, in China worden geproduceerd. Deze stijging zal deels te wijten zijn aan Chinese binnenlandse fabrikanten die de verkoop overnemen van gevestigde Europese merken. Het is duidelijk dat de invloed van China op de Europese automarkt in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen.

Meer artikelen