China: Innovatie, niet subsidies, drijft onze elektrische voertuigen vooruit ondanks bezorgdheid over overcapaciteit.

WWesley 8 april 2024 09:46

Volgens de Chinese minister van handel Wang Wentao heeft de snelle groei van de Chinese elektrische voertuigenindustrie te maken met innovatie en niet met subsidies. Hij weerlegde hiermee de bezorgdheid van de VS en Europa over 'overcapaciteit'.

China's groei door innovatie, niet subsidies

Wang Wentao, de Chinese minister van handel, heeft de bewering van de VS en Europa over 'overcapaciteit' in de Chinese elektrische voertuigenindustrie weerlegd. Volgens hem is de snelle groei van de industrie niet het gevolg van subsidies, maar van 'constante innovaties'. Hij benadrukte het belang van een gevestigd toeleveringsketensysteem en marktconcurrentie voor de voorsprong van China op het gebied van elektrische voertuigen.

Rondetafelgesprek over E.U.-onderzoek naar subsidies

Wang deed zijn uitspraken tijdens een rondetafelgesprek in Parijs met vertegenwoordigers van meer dan tien Chinese bedrijven, waaronder elektrische voertuigenfabrikanten Geely en BYD en EV-batterijfabrikant CATL. Een van de onderwerpen die ter sprake kwamen, was het E.U.-onderzoek naar mogelijke subsidies op de import van elektrische voertuigen uit China.

Wang benadrukte ook de belangrijke rol die de Chinese EV-industrie heeft gespeeld in de wereldwijde respons op klimaatverandering, evenals in de groene en koolstofarme transformatie. Hij verzekerde dat de Chinese overheid de 'legitieme rechten en belangen' van Chinese bedrijven zal beschermen.

Bezorgdheid van de VS over Chinese overcapaciteit

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, sprak haar bezorgdheid uit over de impact van de Chinese industriële overcapaciteit op de Amerikaanse economie. Ze pleitte voor een eerlijk speelveld voor Amerikaanse werknemers en bedrijven en stelde dat een verschuiving weg van beleid dat overcapaciteit stimuleert, gunstig zou zijn voor zowel de Amerikaanse, Chinese als wereldwijde economieën.

Meer artikelen