BMW en Mercedes tegen EU-tarieven op Chinese EV's: zeggen dat dit zich tegen hen kan keren

SSjoerd 8 mei 2024 23:16

Tegen de verwachting in verzetten Duitse autobouwers BMW en Mercedes zich tegen EU-tarieven op Chinese elektrische voertuigen (EV's). Ze zijn bang dat deze maatregel een averechts effect kan hebben, en pleiten in plaats daarvan voor het verlagen van invoerrechten op Chinese componenten.

Duitse CEO's tegen EU-tarieven

Binnen de Duitse auto-industrie is er een opvallende stem die tegen de mogelijke EU-tarieven op Chinese elektrische voertuigen pleit. BMW CEO Oliver Zipse en Mercedes CEO Ola Kaellenius menen dat hun industrie geen bescherming nodig heeft in de vorm van tarieven. Ze zien dergelijke maatregelen liever niet geïmplementeerd worden.

Ondermijning door Chinese auto-industrie

Er heerst onrust binnen de Europese auto-industrie over de groei van de Chinese auto-industrie. Dankzij royale subsidies van de Chinese overheid, produceren Chinese autobedrijven nu meer voertuigen dan ze lokaal kunnen verkopen. Dit veroorzaakt zorgen dat Chinese bedrijven de Europese markt zullen overspoelen met goedkope elektrische voertuigen, waardoor Europese fabrikanten niet kunnen concurreren.

EU overweegt beschermende tarieven

De Europese Unie onderzoekt momenteel de mogelijkheid om invoertarieven in te voeren op Chinese elektrische voertuigen. Het doel van deze potentiële tarieven is om de lokale Europese producenten te beschermen tegen de toenemende concurrentie uit China. De beslissing zal in november genomen worden, maar er kunnen al voorlopige invoerrechten worden opgelegd vanaf juli.

Hoewel er weerstand is tegen de mogelijke invoertarieven, zijn er ook Europese autofabrikanten die de tarieven steunen. Renault CEO Luca de Meo heeft bijvoorbeeld voorgesteld dat Europese autofabrikanten hun middelen bundelen en samenwerken om de uitdaging van de Chinese auto-industrie het hoofd te bieden.

Meer artikelen