Blinken de Chinese EV's uit in Europa? Een kijkje in de cijfers

SSjoerd 4 april 2024 13:16

Nieuwe gegevens onthullen dat één op de vijf nieuw ingeschreven elektrische voertuigen in Europa uit China komt. Maar deze cijfers geven niet het hele verhaal weer. Laten we er eens wat dieper duiken.

Chinese productie van EV's neemt toe

Volgens de nieuwste gegevens van onderzoeksbureau Jato Dynamics is de Chinese productie van auto's voor de Europese markt ongekend aan het stijgen. Een vijfde van de nieuw ingeschreven elektrische auto's in Europa komt nu uit China. Maar let op: we praten hier niet over 'Chinese auto's', maar over 'auto's geproduceerd in China'. Een subtiele maar belangrijke nuance.

Het zijn niet alleen Chinese merken die hun elektrische auto's in China produceren. Verschillende westerse merken, waaronder Tesla, BMW, Volvo, en Dacia, bouwen hun auto's ook in China. Bijvoorbeeld, de Tesla Model 3 en de BMW iX3 zijn beiden 'Made in China'. Van alle 'Chinese' EV's die op de Europese markt komen, draagt bijna de helft een Europese of Tesla-badge.

Wat nog meer verrassend is, is dat van de overige 'Chinese' EV's die naar Europa komen, maar liefst 40% afkomstig is van MG. Het bedrijf kan dus zijn honderdste verjaardag vieren met een behoorlijke prestatie op de Europese markt. Als we naar alle soorten aandrijflijnen kijken, niet alleen elektrische, wordt 4% van het totale nieuwe Europese wagenpark in China geproduceerd.

Chinese auto-industrie heeft een lange weg te gaan

Ondanks deze groeiende aanwezigheid heeft de Chinese auto-industrie nog een lange weg te gaan in Europa. Hoewel de 4% productie indrukwekkend klinkt, heeft Duitsland nog steeds de controle over 20% van de autoproductie voor Europa, gevolgd door Spanje, Tsjechië en Frankrijk. Mochten de Europese merken besluiten hun productie in China te stoppen, dan zou het Chinese aandeel dalen tot slechts ongeveer 2%.

Groei van Chinese auto-productie in Europa verwacht

Ondanks de uitdagingen zou het aantal in Europa geproduceerde Chinese auto's de komende jaren kunnen toenemen. Merken als BYD en Leapmotor zijn al van plan om auto's in Europa te gaan bouwen en ook MG heeft dergelijke plannen. De opkomst van Chinese auto's kan dus zorgen voor meer banen in Europa.

Meer artikelen