Angst voor Chinese EV-invasie: EU overweegt forse invoertarieven

SSjoerd 30 april 2024 16:16

De Europese Commissie overweegt invoertarieven tussen de 15 en 30% op Chinese elektrische voertuigen (EV's). Dit is een poging om de vloedgolf van Chinese EV's naar de EU te beperken. Experts waarschuwen echter dat deze tarieven mogelijk te zwak zijn om Chinese autofabrikanten af te schrikken.

EU overweegt invoertarieven op Chinese EV's

De Europese Commissie is naar verwachting van plan om invoertarieven op te leggen die variëren van 15 tot 30% zodra hun onderzoek naar de subsidies op Chinese EV's is afgerond. Deze tarieven zijn bedoeld als een poging om de instroom van Chinese EV's naar de Europese markt te beperken.

Onderzoekers van de Rhodium Group stellen dat de voorgestelde strafmaatregelen waarschijnlijk te zwak zijn om Chinese autofabrikanten af te schrikken. Ondanks de tarieven is de verwachting dat de Chinese EV's blijven binnenstromen in de Europese markt.

Hogere tarieven nodig om Chinese EV-exporteurs af te schrikken

Om de Europese markt echt onaantrekkelijk te maken voor Chinese EV-exporteurs, zouden er volgens het rapport van de Rhodium Group waarschijnlijk invoertarieven in de orde van 40 tot 50% nodig zijn. Voor verticaal geïntegreerde fabrikanten zoals BYD zouden deze tarieven zelfs nog hoger moeten zijn.

Meer artikelen